Film- en debatavond over Fair Fashion met film ‘MACHINES’

Wat kleeft er eigenlijk aan jouw kleding? Dat leuke truitje MOET je hebben, koste wat het kost! Voor ieder seizoen een nieuwe outfit is de trend. Niet alleen voor jou als fashionista, maar ook voor de kinderen. Onze huizen en onze kasten puilen uit. En daar hebben we dan weer een opruimcoach voor. Je wéét wel dat je ‘er’ op moet letten, waar het vandaan komt, dat biokatoen beter is en dat de naaiateliers in Bangladesh het niet zo nauw nemen met arbeidsvoorwaarden. Maar ja, te druk om je daarin te verdiepen. Het zit wel goed als de winkels het mogen verkopen toch? Zolang je de Primark en de Action maar overslaat.

Wil jij meer weten over wat jij draagt? Kom dan op maandagavond 29 oktober naar het filmhuis. Werkgroep Fairtrade Gooise Meren organiseert in samenwerking met Filmhuis Bussum een film- en debatavond rondom Fair Fashion, het thema van de Fairtrade week. Met de vertoning van de film MACHINES wordt de Fairtrade Week afgetrapt. Wethouder Barbara Boudewijnse opent de avond.

 

Movie that Matters

Machines staan centraal in de gelijknamige film ‘MACHINES’ van Indiase filmer Rahul Jain. Dagelijks filmde Jain de slopende gang van zaken in een van de vele textielfabrieken in India. Mens en machine lijken samen te smelten in deze wereld. Het is er donker en bedompt, daglicht komt nauwelijks binnen. Het werk is loodzwaar en geestdodend, een werkdag duurt eindeloos. De film zuigt de kijker mee in deze duistere wereld waarmee regisseur Jain niet alleen de mensonterende omstandigheden laat zien, maar ook de liefde voor de stoffen en de schoonheid van machines. Betoverend mooi en schokkend pijnlijk. MACHINES was op het IDFA en het Movies that Matter festival te zien.

Programma film- en debatavond

De avond wordt ingeleid door verslaggever Henny Radstaak van ‘Vroege Vogels’ en experts van kritisch kenniscentrum SOMO, luis in de pels van multinationals in onder meer de textiel- en kledingindustrie. Na afloop praten we met het publiek, deskundigen en lokale ondernemers waaronder boutique KAET, kinderkledingontwerper Moniek Veldt en MYOMY tassen.

De werkgroep Fairtrade Gooise Meren trakteert de bezoekers na afloop van de film op een hapje en drankje. Kortom, een (h)eerlijke avond uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *