Fairtrade en duurzaamheid bij de notaris

De werkgroep Fairtrade Gooise Meren, waarin ook de gemeente vertegenwoordigd is, wil inwoners stimuleren Fairtrade producten te kopen. In deze serie op de gemeentepagina komen ondernemers en inwoners uit Gooise Meren aan het woord die belang hechten aan deze producten. Deze keer is dat Dirk Doude van Troostwijk, notaris van het gelijknamige kantoor in Bussum.

In 2008 opende Dirk Doude van Troostwijk samen met zijn vrouw Helmi in Bussum een eigen notariskantoor, waar op 21 september dit jaar het 10-jarig bestaan wordt gevierd.  Net als vijf jaar geleden viert het notariskantoor dit lustrum met het organiseren van de Gooise Goede Doelenmarkt.

‘Fairtrade koffie en thee schonken we niet vanaf het begin’, vertelt Dirk,  ‘het opstarten van het kantoor had uiteraard voorrang en 2008 was op economisch gebied een slechte tijd’. In de loop van een aantal jaar besloten we als eigenaren samen met de medewerkers, toch voor de Fairtrade producten. ‘Natuurlijk speelde de smaak van de koffie en thee een rol, maar die beviel ons.’ Inmiddels is het traditionele koekje bij koffie of thee vervangen door de kleine chocolaatjes van Tony Chocolonely, de Tiny Tony’s. Er werken op het notariskantoor momenteel 14 mensen, opgeteld bij de ruime klantenkring gaan er zo tientallen kopjes per dag doorheen. De Bussumse Wereldwinkel levert dan ook graag aan Doude van Troostwijk, waar behalve koffie, thee en suiker, ook de kerstpakketten ingekocht worden. ‘Wij hebben het idee dat de duurzaamheid van de producten in deze pakketten door de medewerkers echt wordt gewaardeerd’, aldus Dirk. Duurzaamheid binnen het kantoor zelf wordt onder meer toegepast bij het recyclen van de lege inktcartridges. ‘Die gaan naar een contactpersoon die ervoor zorgt dat de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Aap.

Ook andere projecten op het gebied van duurzaamheid kunnen op Dirk’s enthousiasme rekenen. ‘Het concept van een Repaircafé spreekt mij buitengewoon aan; iets proberen te repareren en mensen zich ervan bewust laten worden dat de afvalberg wel degelijk beïnvloed kan worden. Daarnaast heeft het café een sociale factor van het samenkomen, elkaar ontmoeten, al is het soms maar kort.’ Het was trouwens een vroeger buurmeisje van Dirk dat in Bussum het idee voor een Repaircafé ontwikkelde; vervolgens kreeg hij beroepsmatig met de totstandkoming ervan te maken bij het oprichten van de stichting. Inmiddels is het kantoor sponsor van het Repaircafé.

Tot slot is het kantoor van Doude van Troostwijk voorstander van duurzaamheid in het dagelijks leven. ‘De helft van het personeel komt met de fiets naar het werk, en zelf leg ik de kleine afstanden in het dorp ook graag (bak)fietsend af. Steeds meer klanten trouwens pikken onze promotie voor dit vervoermiddel op en zetten hun fiets op de oprit’, besluit Doude van Troostwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *