Wat ga jij morgen doen om Fairtrade te bevorderen? Eerste duurzaamheidcafe Gooise Meren maakt veel discussie los.

Het eerste duurzaamheidcafé Gooise Meren in de Grote Kerk in Naarden stond in het teken van Fairtrade. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat consumenten meer Fairtrade producten kopen? Wat kan Gooise Meren hieraan doen om het te stimuleren en wat kun je er zelf aan doen? Hierover discussieerden de ruim 60 aanwezigen fanatiek met elkaar, onder begeleiding van gesprekleider Petra Olgers en met live muziek van Marcel Luntungan.

Volgens sociaal psycholoog Danny van der Roest doen we veel van onze aankopen via ons onbewuste brein. Er is een mismatch tussen wat we willen en wat we ook daadwerkelijk doen. We zijn ons er bewust van: Fairtrade zijn eerlijke producten maar tijdens het boodschappen doen zijn de prikkels vaak te groot en neemt het onbewuste brein het over.

Landelijke Fairtrade week: 6 mei – 14 mei

Doel van de avond was om verbinding te zoeken en om meer bekendheid te geven aan Fairtrade. Want vaak wordt Fairtrade op een hoop gegooid met duurzaam en biologisch. Wat is het verschil en hoe kunnen we met elkaar Fairtrade meer bekendheid geven en beter op de kaart zetten? Juist nu, tijdens de landelijke Fairtradeweek zijn er in Gooise Meren een aantal activiteiten georganiseerd door de werkgroep Fairtrade Gooise Meren om bewustzijn rondom Fairtrade te creëren.

Concrete acties als resultaat

Dat Fairtrade een onderwerp voor discussie is, bleek deze avond. De deelnemers discussieerden in groepjes over de redenen om Fairtrade producten te kopen, over manieren om Fairtrade in Gooise Meren te bevorderen en welke actie(s) de deelnemers zelf de volgende dag zouden gaan doen in het kader van Fairtrade. En zo werd de discussie steeds persoonlijker en dichtbij. Hierbij zijn concrete acties uitgekomen: een aantal deelnemers gaan een diner of lunch organiseren voor ondernemers. Met als doel om hen bewust te maken en Fairtrade producten in het assortiment te laten opnemen.   

(H)eerlijke maaltijd
Wethouder duurzaamheid Gerben Struik sloot de avond af en benoemde nog eens de concrete acties die zijn voortgekomen in het gedachtengoed van Fairtrade.
De avond werd een succes mede dankzij Najjar die een (h)eerlijke Syrische maaltijd serveerde, de slow coffee in de Buzz van De Smeltkroes, De Grote Kerk Naarden en de gemeente Gooise Meren.  De avond werd georganiseerd door Fairtrade Gooise Meren.
Het volgende duurzaamheidscafe is op donderdag 8 juni.

Slow Coffee werd gebrand en geserveerd in Pop-up Buzz van Broedplaats Gooise Meren

Wat is de eerste gedachte bij het Fairtrade van burgemeester Gooise Meren Han ter Heegde?

 

(H)eerlijk kopje slow coffee!

Syrische catering onder begeleiding van Najjar

“Waarom fairtrade? De invloed van het onbewuste brein op onze keuzes.” presentatie van sociaal psycholoog Danny van der Roest

Interactieve gedeelte van de avond: 9 tafels met levendige discussies en concrete acties

Wethouder duurzaamheid Gerben Struik sluit de avond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *