Fair Trade-workshop voor de basisschool

De Fair Trade werkgroep Gooise Meren zet zich in voor het stimuleren van eerlijke handel en Fair Trade-producten in de gemeente. In 2017 is daarom voor alle basisscholen in Naarden, Bussum en Muiden, in samenwerking met de Wereldwinkel in Bussum en de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek, een educatieve workshop beschikbaar.

“Volgens mij is het een winkel waar alles eerlijk wordt gemaakt”

De kinderen leren over eerlijke handel en gaan creatief aan de slag. Hoe is de prijs van een banaan opgebouwd? En die van een T-shirt? De mensen die het maken krijgen vaak maar heel weinig en moeten soms werken onder slechte omstandigheden. Tijdens de les gaat de gastdocent met de leerlingen in gesprek over producten uit tropische landen, handel en kinderarbeid. Ze kijken filmpjes uit bijvoorbeeld Sri Lanka waar veel mensen werken op theeplantages. Of Ivoorkust waar cacao wordt geproduceerd en waar kinderen ook vaak worden ingezet bij het plukken van de cacaobonen. Als ze daarnaast gewoon ook naar school gaan en vrije tijd hebben om te spelen, dan is dat niet erg. Maar als ze zoveel moeten werken dat daar geen tijd voor is, dan is het kinderarbeid.

Na afloop van een les op de Julianaschool in Bussum gaven de kinderen aan:  “bijzonder om te horen over andere landen”, “leuk om te zien hoe je van afval mooie dingen kunt maken” en natuurlijk:  “leuk om te knutselen!”

Alle basisscholen in Gooise Meren kunnen een gratis workshop aanvragen voor groep 6 of 7.  Meer informatie over de workshop en het online aanmeldformulier is te vinden in de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek.

Spreekbeurt-tips of andere ideeën voor scholen? Kijk ook op de scholenpagina van de website van  Wereldwinkel Bussum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *