Filmavond Silent Land een groot succes!

Met een bijna uitverkochte zaal, een informatieve discussie over landrechten, fairtrade producten en arbeidsrechten én een gezellige proeverij in het filmhuis café spreekt de werkgroep Fairtrade Gooise Meren van een geslaagde Film & Debatavond.

Silent Land: the Fight for Fair Food stond woensdagavond bij de filmavond centraal. De documentaire vertelt het verhaal van rijstboerin Moon en haar familie én van grootgrondbezitter Mong Reththy. Landroofdeskundige Marita Hutjes, campagneleider bij Oxfam Novib, prees Jan van den Berg voor zijn evenwichtige film en legde uit dat de landrechtenproblematiek voor ons vaak onzichtbaar blijft. “In bepaalde landen worden producten als suiker, soya en palmolie verbouwd op land dat onrechtmatig is verkregen. Bij een glas cola of een boterham met hagelslag spelen óók landrechten een rol. De consument én levensmiddelenconcerns moeten zich daar bewust van zijn, en die laatste ook rekenschap kunnen afleggen.”
_abp6601-kopie

Gijs Vorstman van de Wereldwinkel Bussum: “Daarom heeft het ook zin om producten met het fairtrade keurmerk te kopen. Daarmee heb je als consument in ieder geval een stukje zekerheid.” Richard de Haas van Koeka beaamt dat. Koeka produceert de baby- en kinderkleding alleen in Europa en bezoekt alle kledingateliers regelmatig om zeker te zijn van de goede arbeidsomstandigheden en het gebruik van pesticiden vrije grondstoffen.

_abp6531-kopie

Na afloop van de voorstelling kreeg het publiek de receptenbox van Silent Land uitgereikt met recepten van Nederlandse chefs die een vuist maken voor eerlijk voedsel. Daarin ook een recept van chef-kok Raoul Badal van Arsenaal Restaurants uit Naarden Vesting. “Ik vind het belangrijk om te weten waar de producten die wij gebruiken vandaan komen. Het liefst werk ik dan ook zoveel mogelijk lokaal”. Het publiek proefde een gerechtje van ossenstaart met kreeftenschuim en keerde voldaan en goed geïnformeerd huiswaarts.

_abp6609

Onze grote dank aan Henny Radstaak voor het leiden van het debat, Jan van den Berg voor zijn aanwezigheid en toelichting en aan het Filmhuis Bussum voor de sfeervolle ontvangst in de zaal en het café.

Volledige fotoreportage van deze geslaagde avond vind je op onze facebook pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *