De Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Fairtrade Gemeenten en haar inwoners hebben veel aandacht voor eerlijke handel. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een betere toekomst.
Het initiatief Fairtrade Gemeente startte in 2001 in Engeland. Sindsdien is het initiatief sterk gegroeid en zijn er wereldwijd zo’n 1.250 Fairtrade Gemeenten verspreid over 24 landen.
Gemeente Bussum was sinds oktober 2015 de 60e gemeente in Nederland die zich `Fairtrade Gemeente` mocht noemen. Goes, Groningen en Het Bildt waren in 2009 als eerste in Nederland de titel Fairtrade Gemeente verkregen. Inmiddels staat de teller op 67.
In Bussum zijn in totaal 36 bedrijven, winkels en horeca fairtrade. Dat betekent dat zij Fairtrade producten verkopen en/of gebruiken in de catering. Nu Bussum is op gegaan in Gemeente Gooise Meren staan wij als werkgroep voor de uitdaging om ook Naarden en Muiden te enthousiasmeren om te kiezen voor Fairtrade producten.
Bijzonder is dat Fairtrade Gemeente in Nederland niet alleen aandacht heeft voor producten met het Fairtrade keurmerk (Max Havelaar), maar ook voor eerlijke producten die voldoen aan keurmerken van andere instanties zoals bv. de World Fair Trade Organization of de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.
Om een Fairtrade-keurmerk te kunnen dragen dient een product aan de volgende criteria te voldoen:
- De producenten (vaak boerenorganisaties uit ontwikkelingslanden) kunnen rekenen op een minimumprijs, die de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie dekt.
- De producenten ontvangen ook een extra ontwikkelingspremie, onafhankelijk van de wereldmarktprijs, om ontwikkelingsprojecten op te zetten in hun gemeenschap, bijvoorbeeld op het vlak van onderwijs, gezondheid, spaar- en kredietsystemen, wegenaanleg, aankoop van machines of organisatieversterking.
- De contracten met de koper of de invoerder worden zo veel mogelijk afgesloten voor een lange periode.
- Productie en de commercialisering ter plaatse gebeuren op een transparante manier.
- De arbeiders kunnen werken in menswaardige arbeidsomstandigheden. Dus beslist zonder kinder- en dwangarbeid en geen ‘hongerlonen’.
- Er wordt zorgvuldig omgegaan met het natuurlijk milieu waarin de exportproducten worden geteeld.